Wikilala;

Matbaanın icadından sonra basılmış Osmanlıca metinler (gazete, dergi, kitap ve belge) içerisinde “arama” yapılmasına olanak sağlayan bir dijital kütüphanedir. Dijital baskı çağına gelinceye dek araştırmacılar Osmanlıca metinler içerisinde aradıklarını bulabilmek için sayfalarca konu başlığını taramak, hatta satır satır metin okumak zorundaydılar. Oysa Wikilala sayesinde tek bir hamle ile aradıkları tüm başlık ve içeriklere saniyeler içerisinde ulaşabilirler.

Erişim Adresi: https://www.wikilala.com/

 

Kelime.com;

* Arama: Kelime.com sayesinde halen 10 dilde onlarca sözlük içerisinde kelime, tamlama, kalıp, atasözü, deyim, kişi, eser, olay ve yer adlarını arayıp bulmanızı sağlar. Bulduğunuz maddenin hangi dil, tür, sınıf, biçim ve cinsiyete girdiğini ve veri tabanında kayıtlı hangi sözlükte ne anlama geldiğini, aradığınız kelimenin hangi tamlama, kalıp, deyim ve atasözü içinde yer aldığını görmenize yardımcı olur. Ayrıca aranan kelimenin hangi madde-başının anlam kısmında geçtiğini ve hangi kitapta yer aldığını örnek cümlelerde geçtiğini tespit eder.
* Çözümleyici: İncelediğiniz doküman ve metinlerde bulunan kelimelerin yıpranma, silinme, yırtılma veya farklı sebeplerden dolayı okunamaması durumunda joker karakterlerle veri tabanında bulunan binlerce madde-başı içerisinde doğru tahminlerle doğru sonuca ulaşmanıza yardımcı olur. 10 dile ait sözlükler içerisinin tamamında çözümlemeye çalışır.
* Çeviri: Kelime.com Türkçeden İngilizceye, İngilizceden Arapçaya, Arapçadan Çinceye kadar yaklaşık 50 dili bir diğerine ücretsiz çevirmenize olanak sağlar. Yakında aktifleştireceğimiz, “Türkçeden Osmanlıcaya ve Osmanlıcadan İngilizceye” çeviri özelliği de cabası.

Erişim Adresi: https://kelime.com/

 

eOsmanlıca;

Toplam 79 dersten oluşan bir eğitim platformudur. Bu platforma özel kurgulanan oyunlaştırılmış (doğru/yanlış, eşleştirme, şıklı ve gördüğünü yaz vb.) sistemle e-Osmanlıca, 7’den 70’e ilgili herkese hitap edecek ve öğretecek şekilde tasarlanmıştır.

Erişim Adresi: https://www.eosmanlica.com/

02 Ocak 2024, Salı 27 kez görüntülendi